Preporučena ishrana za trudnice

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI – savetujem vam da birate proizvode od obranog mleka (mleko, sir i jogurt), kao i proizvode sa dodatim probioticima.
Kajmak, maslac i punomasne sireve koristite u veoma malim količinama, čisto da zadovoljite svoju želju za njima.


MESO - birajte uglavnom posne vrste mesa: piletina, teletina, „mršava“ govedina, jagnjetina i posna plava riba (inćun, sardina).

Napomena : meso barite ili pripremajte "lešo" (kuvanje sa malo ulja), pecite i na teflonu ili roštilju. Ulje (prednost maslinovo) dodajite po potrebi tek nakon pečenja mesa (meso poseduje svoju sopstvenu masnoću). Sa mesa uklonite kožicu. U mleveno meso dodajite i sojine ljuspice (do 1/3 težine mesa).


RIBU - obavezno jedite bar 2 puta nedeljno. Prednost ima sitna riba koja se jede sa kostima (zbog bogatstva kalcijumom).


JAJA - možete jesti 1-2 komada nedeljno (ukoliko imate problema i sa sadržajem holesterola u krvi jedite belance).


HLEB – preporučujemo vam crni, ražani ili graham hleb (bogat sadržaj biljnih vlakana - sprečavaju nagli pad šećera posle obroka, što se dešava nakon uzimanja belog hleba). Ograničite se na 2 parčeta (50 gr) uz svaki obrok, a na maksimalno 1 parče uz obrok koji sadrži krompir, pirinač, pasulj ili grašak.


TESTENINE - izbegavati, tj. koristiti minimalno (iz već navedenih razloga), a kada ih i konzumirate, ne jedite hleb.


SUPE I ČORBE – kuvajte od raznih vrsta povrća, ali sa vrlo malo masnoće (jedan trik: kada se ohladi supa možete skinuti višak masnoće sa površine pa tek onda podgrejati).


SO - unos soli takođe morate kontrolisati-ne više od 3g soli dnevno (hranu ne dosoljavajte za stolom).


ALKOHOL – naravno nije poželjan, kako zbog trudnoće, tako i zbog dijabetesa. Ukoliko se odlučite za 1 čašu vina - obavezno uz hranu, neposredno pre ili nakon obroka (kod dijabetičara koji su na terapiji tabletama ili insulinu može izazvati dugotrajne i opasne hipoglikemije-pad šećera u krvi!).


KAFA I ČAJ - mogu se koristiti umereno nezaslađeni ili zaslađeni veštačkim zaslađivačima (aspartam, fruktoza - u veoma malim količinama jer je veoma "slatka“ i u većim količinama povećava šećer i masnoće u krvi).

Dijabetes kod trudnica

 

Planiranje i proširenje porodice predstavlja važnu životnu odluku. Žene koje su obolele od dijabetesa, do pre nekoliko decenija su imale veliki problem da normalno iznesu trudnoću.

Pre otkrića insulina, trudnoća je za ženu obolelu od šećerne bolesti predstavljala stanje opasno po život.

Međutim, zahvaljujući napretku na području dijabetologije i akušerstva, kao i timskom radu stručnjaka, malformacije (deformiteti) ploda i smrtnost majki su svedene na najmanju meru.

Prvi korak u prevenciji i kontroli povišenog nivoa šećera u krvi je uvođenje «zdravih» navika u ishranu.

Pravilno isplanirana ishrana će sprečiti povećanje nivoa glukoze u organizmu trudnice, poremećaje u razvoju ploda, kao i promene na krvnim sudovima, očima i bubrezima buduće majke. Inače, 10 do 15 odsto ovih trudnica, zbog nemogućnosti sniženja glukoze u krvi dijetom, zahteva insulinsko lečenje. Kao i kod trudnica koje od ranije imaju šećernu bolest, tokom graviditeta se sprovodi intenzivniji nadzor buduće majke, kao i nadzor razvoja i rasta bebe.

Nakon porođaja, zbog prestanka delovanja hormona posteljice i smanjenja potrebe za insulinom, prekida se insulinska terapija kod žena kod kojih se pojavio gestacijski dijabetes. Preporučuje im se dijeta, redovne fizičke aktivnosti, održavanje optimalne telesne težine i kasnija uredna kontrola šećera u krvi.

Prezentacija dr Karoline Berenji, Zavod za javno zdrvalje Subotica

 

Dijabetes kod dece

 

Dete više jede, a pritom mršavi, često mokri tokom noći, i često pije vodu. To su simptomi na koje roditelj treba da obrati pažnju i proveri da li je sve u redu.

Dijabetes je nasledno oboljenje. Obično u porodici «kruže» tri bolesti koje izaziva jedan isti gen: šećerna bolest, poremećaj štitaste žlezde i preumatoida pritis.

Kada uzimamo anamnezu od roditelja, uvek dobijemo podatak da je jedno od ovih oboljenja prisutno u porodici. Drugim rečima, dijabetes je nasledno oboljenje i pitanje je vremena kada će da se pojavi.

Najčešće je uzrok infekt koji povećava šećer, a ređe psihički stres - ne kao uzrok dijabetesa, više kao «okidač».

Vrednost šećera kod dece: Kod dece bi šećer trebalo da se kreće oko 7 milimola na litar. Međutim, granice nisu striktne, jer svaki dan nije isti. Granice se u praksi kreću od 3 do 11 milimola na litar, a zadovoljava već pomenutih 7 milimola.

Kako prepoznati dijabetes kod dece

Roditelji ne mogu da učine ništa da bi sprečili razvoj ovog tipa dijabetesa. Međutim, ako primetite znakove da vaše dete možda ima bolest, možete preduzeti korake kako biste sprečili ozbiljnu komplikaciju – dijabetičku ketoacidozu. Tada je šećer u krvi povišen uz pojavu ketona (acetona) u krvi i mokraći.


Ako vaše dete pokazuje naznake dijabetesa tipa 1, što pre posetite pedijatra. Testirajte dete kako biste bili sigurni da nema dijabetes. Ako se ispostavi da je vaše dete dijabetičar, zapamtite da dok je god bolest pod kontrolom, može da uživa u dobrom i zdravljem ispunjenom životu. Ipak treba da pripazite na sledeće:


Stalna žeđ
Deca s dijabetesom tipa 1 mogu stalno da budu žedna. To je zato što nivo šećera u krvi raste, a tečnost se izdvaja iz tkiva. Ova deca posebno mogu osećati potrebu za slatkim, hladnim pićima.


Učestalo mokrenje
Dete koje više pije, češće će morati da koristi toalet. Mlađe dete koje je ranije samo odlazilo u wc može da počne ponovno da mokri u krevet.


Gubitak težine
Telo koje ne može da koristi energiju iz šećera može da počne da gubi mišićnu masu i masnoće. Gubitak telesne težine kod dece s dijabetesom tipa 1 je često opisan kao iznenadan i brz.


Nedostatak energije
Vaše dete može da oseća stalni umor, jer nije u mogućnosti da šećer u krvi pretvori u energiju koju mišići i organi mogu da koriste.


Intenzivna glad
Kada je telo lišeno energije zbog niskog nivoa insulina, može da doživi osećanje ekstremne gladi. Međutim, smanjen apetit takođe može biti znak upozorenja, jer je to jedan od simptoma dijabetičke ketoacidoze.


Promene vida
Visok nivo glukoze u krvi izaziva da se tečnosti izdvajaju od ostalih tkiva, uključujući i oči. To može da dovede do zamućenog vida ili drugih problema s vidom.


Gljivične infekcije
Kod devojaka s dijabetesom tipa 1 mogu da se razviju gljivične infekcije, koje kod beba ili male dece mogu da izgledaju kao osip od pelena.


Dijabetička ketoacidoza
Može se dogoditi detetu s dijabetesom koji je još nije dijagnostifikovan. Kada u telu nestane insulin, ono počinje da sagoreva masti da bi došlo do energije. Može doći do acidoze koja može biti opasna po život i potrebno je odmah potražiti stručnu pomoć. Simptomi mogu da uključe povraćanje, bolove u želucu, brzo disanje, bledo lice, voćni miris daha i umor. Dijabetička ketoacidoza napreduje vrlo brzo i može biti kobna. Ali, može se i sprečiti.

 

Dijabetes superheroj

 

Ishrana deteta koje boluje od šećerne bolesti mora prema sastavu i količini hrane da odgovara praktično ishrani zdravog deteta.

Dijetalna ishrana mora biti sastavljena tako da omogućava dalji normalan rast i razvoj malog dijabetičara, a to se postiže zadovoljavanjem energetskih potreba organizma.

Ukupan broj potrebnih kalorija (ili džula) grubo se preračunava, tako da se detetu od godinu dana daje 1000 kcal na dan (4180 kJ/24h), a za svaku godinu dalju života po 100 kcal više na dan (418 kJ/24h).

Energetske potrebe deteta:

Starost u godinama kcal/kg kJ/kg
1 80 – 100 334 – 418
2 80 – 100 334 – 418
5 70 293
10 55 230
12 40 – 50 167 – 209

Ova dijeta u kalorijskom sastavu je takva da sadrži 15% belančevina, 35% ugljenih hidrata i 50% masti.

U ishrani dece obolele od dijabetesa dozvoljavaju se spororesorbujući ugljeni hidrati, a strogo se ograničava upotreba brzoresorbujućih i koncentrovanih ugljenih hidrata (šećeer, čokolada, med, džem itd.).

Pri korišćenju slatkiša za dijabetiare, smanjuje se učešće hleba u obroku. Mora se voditi računa da hrana sadrži dovoljno minerala, naročito kalcijuma.

Dnevna količina hrane bi trebalo da se rasporedi u šest obroka. Posebno je važno da dete navikne na određene obroke i da ih uzima uvek u isto vreme i da ne pravi veća odstupanja od toga.

 

 

 

copyright : društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine bečej